Det här är sjukresor
I region Stockholm krävs ett tillstånd från den behandlande vårdgivaren för att få ersättning eller för att använda sjukresorna som regionen ordnar.
Med tillstånd menas ett beslut från en tillståndsgivare hos den behandlande vårdgivaren, att patienten ska beviljas sjukresor enligt grunderna som står i regelverket för sjukresor. En medicinsk bedömning ska alltid ligga till grund för att bevilja tillstånd för sjukresor. Tillståndet innebär att tillståndsgivaren styrker patientens behov av sjukresa. Läs mer om vem som är tillståndsgivare
Sjukresor ingår i det som kallas särskilda persontransporter
Sjukresor är sittande persontransporter och vid sjukresor kan flera patienter få resa i samma bil. Resorna beställs därför på fasta avgångstider. Patienten förväntas klara sig själv på resorna eller klara sig med hjälp av en person som de själva tar med på resan, en så kallad medföljare.
Patienter som behöver medicinsk vård under resan eller som har smittsamma sjukdomar får inte resa med sjukresor.
Sjukresor kan ske med olika färdsätt
Region Stockholm ersätter och anordnar resor med:
taxi
rullstolstaxi
båttaxi
egen bil
egen båt.
I Stockholms län reser patienterna med trafiken som regionen har upphandlat eller så söker de ersättning för sina utlägg efter vårdbesöket.
De som reser med den upphandlade trafiken beställer sina resor via sjukresors beställningskanaler och behöver ha ett sjukresekort för att kunna resa.
De patienter som har haft egna utlägg skickar in sitt ersättningsanspråk tillsammans med ett tillstånd från sin vårdgivare i efterhand.
Resa till och från folkbokföringsadress
En sjukresa är en resa mellan vård och behandling och patientens folkbokföringsadress. Endast i undantagsfall kan du som vårdgivare bevilja tillstånd för en sjukresa till och från en tillfällig vistelseadress.
Det kan till exempel vara när en patients förmåga att klara sig själv hemma efter utskrivning från sjukhus är nedsatt och patienten tillfälligt ska bo hos anhörig.
Lagen och dess tillämpning
Rätten till sjukresor regleras i lagen om resekostnadsersättning vid sjukresor (1991:419). Läs mer om tillämpningen av lagen och förtydligande av vissa regler i Sjukresehandboken. Handboken tar också upp viss hantering i sjukresewebben.
Medicinsk bedömning är grunden för sjukresor
Tillstånd för sjukresor får beviljas om patienten har stora svårigheter att ta sig till eller att resa med kollektivtrafik, SL och Waxholmsbolaget. En medicinsk bedömning ska alltid göras för att bedöma om patienten behöver tillstånd för sjukresa.
Bedöm utifrån patientens aktuella tillstånd
Bedömningen görs av behandlande vårdgivare. Tillstånd får beviljas om patienten på grund av aktuell behandlingen eller sitt aktuella medicinska, fysiska eller psykiska tillstånd har stora svårigheter att ta sig till eller att resa med kollektivtrafiken till och från vård och behandling.
Enbart till och från regionfinansierad vård
Den sjukvård som patienten får måste vara subventionerad av Region Stockholm, det vill säga regionfinansierad. Vården ska utföras av Region Stockholm eller av en vårdgivare som har avtal med regionen.
Patienter med färdtjänst
Patienter med tillstånd till färdtjänst ska alltid beviljas sjukresor till och från regionsfinansierad vård och behandling.