Färdsätt och resevillkor

Patienter som blir beviljade sjukresor ska kunna gå själv, med eller utan hjälpmedel som till exempel rullator och kryckor. Kan patienten inte gå ska hen kunna sitta i egen rullstol eller i en transportrullstol och på så sätt klara av resan.

Som vårdgivare behöver ni ta hänsyn till patientens behov vid en sjukresa. Det innebär att ni behöver bedöma vilket färdsätt patienten klarar av att resa med. Ni behöver även bedöma ifall patienten har behov av annan hjälp under resan. Här nedan kan ni läsa om de olika färdsätten och resevillkoren som kan ingå i en sjukresa.

Färdsätt

Region Stockholm ersätter och anordnar resor med taxi, rullstolstaxi och båttaxi samt ersätter resor med egen bil och egen båt.

Taxi

För patient som kan gå själv med eller utan hjälpmedel. Taxi kan också vara ett alternativ för de som använder en egen rullstol, men som kan ta sig över till framsätet i taxin.

Rullstolstaxi

För patient som sitter i egen rullstol eller har behov av transportrullstol och trappklättrare.

Båttaxi

För patienter som bor på en ö i Stockholms skärgård. I första hand är patienten hänvisad till den reguljärtrafik som trafikerar öar, exempelvis Waxholmsbolaget. Finns det medicinska skäl (fysiska eller psykiska) så kan tillstånd beviljas.

Egen bil

För patient som har behov av sjukresa och väljer att resa med privat bil.

Egen båt

För patient som har behov av sjukresa men tar sin egen båt till närmaste brygga på fastlandet.

Resevillkor

Nedan beskrivs de resevillkor som finns som alternativ vid beviljandet av sjukresa. Tänk på att vissa av resevillkoren inte anges vid tillståndsgivningen, utan vid beställningen av fordonet.

Framsätesplacering

Bevilja framsätesplacering om patienten har ett medicinskt behov av till exempel ökat benutrymme eller reglerbart säte vid resa med taxi.

Medföljare

Bevilja alltid medföljare om en patient inte klarar av att genomföra sjukresan på egen hand eller på annat sätt är beroende av hjälp i samband med sjukvårdsbesöket. Bevilja det även till patienter under 12 år.

Du kan bevilja max tre medföljande kan beviljas oavsett typ av bil. Det innefattar inga extra kostnader för vare sig patient eller medföljande.

Vilka patienter behöver medföljare?

Patienter som inte ska resa själva är till exempel personer med kognitiv sviktande funktion, det kan vara personer med demens, som är förvirrade eller har aggressivt beteende. Barn under 7 år ska alltid resa tillsammans med en vuxen vid sina sjukresor av säkerhetsskäl. Vi rekommenderar också att barn mellan 7 och 12 år reser tillsammans med en vuxen vid sina sjukresor.

Det ingår ingen form av vård under en sjukresa, det innebär att föraren inte ska ansvara för till exempel personer med demenssjukdom. Föraren ska heller inte ansvara för en patients journaler, medicinering eller andra handlingar.

Om en patient är i behov av en medföljare på sin sjukresa och det inte finns någon som kan följa med, ska du i stället beställa en sjuktransport.

Utökad hämtning och lämning - före detta Extraservice

Om en patient har behov av lättare ledsagning kan du bevilja resevillkoret utökad hämtning och lämning när du registrerar sjukresetillstånd med taxi.

Det innebär att föraren hämtar och lämnar patienten vid dörren till bostaden och vid en avdelning eller mottagning istället för vid huvudentrén. Lättare ledsagning innebär till exempel stöd under armen, bära väskan och öppna tunga dörrar. Tänk på att föraren inte lämnar över patienten till vårdpersonal.

Utökad hämtning och lämning är inte till för personer som har kognitivt sviktande funktion, till exempel demenssjukdom, de måste ha medföljare på resan.

När du väljer resevillkoret utökad hämtning och lämning i tillståndet måste du ge en instruktion om var patienten ska hämtas och lämnas till beställningscentralen när du beställer resan.

När patienten beställer sjukresan via Mina sidor eller appen ska hen lämna en instruktion om detta under Meddelande till föraren. Det är också viktigt att skriva portkod till bostaden och mobiltelefonnummer vid beställningen. Du har rätt att hjälpa patienten med beställningen via Mina sidor.

Det går inte att beställa transportrullstol i samband med utökad hämtning och lämning.

Ensamåkning

Eftersom sjukresor räknas som kollektivtrafik är utgångspunkten för alla resor att resenärerna åker tillsammans, det vill säga att de samåker. Samåkning innebär att flera resenärer kan få resa i samma bil. Undantag från samåkning, det vill säga resevillkoret ensamåkning, får bara beviljas i undantagsfall och utifrån en bedömning av patientens medicinska tillstånd. Det kan till exempel vara att patienten inte bör resa tillsammans med andra på grund av att patienten är infektionskänslig.